top of page

B i o g r a f i e

Suzanne van Berkum (1991) kreeg op zevenjarige leeftijd haar eerste fagotlessen van Bernadette Olbers. Na twee jaar fagottino kon ze op een 'echte' fagot beginnen. Een aantal jaar later werd Nelleke van Beek haar fagotdocente, aan de Stedelijke Muziekschool Groningen.

 

Gedurende haar laatste jaar aan het Praedinius Gymnasium kreeg Suzanne als leerling in de Jong Talent Klas van het Prins Claus Conservatorium te Groningen les van Mette Laugs. Hierna volgden een jaar vooropleiding aan het conservatorium van Amsterdam bij Ronald Karten en vanaf 2010 de bachelor aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar zij studeerde bij Johan Steinmann. In mei 2014 ontving zij daar haar diploma. Suzanne zette haar muzikale opleiding voort aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij bij Jos de Lange studeerde en in juni 2016 haar masterdiploma behaalde.

Suzanne volgde masterclasses bij onder meer Brian Pollard, Bram van Sambeek, Sergio Azzolini, Gustavo Núñez, Pieter Nuytten, Georg Klütsch en Sophie Dartigalongue, en werd verschillende keren voor het Orlando festival uitgenodigd.

In 2008 en 2009 nam zij deel aan het Prinses Christina Concours, waar zij beide keren een eervolle vermelding behaalde. 

Bij het internationaal concours voor professionele fagottisten in mei 2017 in Groningen, werd Suzanne de NNO-prijs toegekend.

In 2010 soleerde Suzanne met het Jeugdsymfonieorkest  van Groningen, in april 2016 met het Young Talent Orchestra  en in januari 2017 met het Domstad Blazers Ensemble. In maart 2018 was zij bij kamerkoor Vivente als solist te horen in het Agnus Dei voor fagot solo en a capella koor van de Noorse componist Hovland. Dit werk voerde zij in maart 2019 wederom uit, met het Hengelose koor Opus '94, en tevens in November 2019 met kamerkoor Sjanton uit Utrecht en in februari 2020 nogmaals met Vivente in Harreveld. In april 2018 was Suzanne als solist te horen bij het Bergens Symfonieorkest in het Fagotconcert van Rossini. In november 2022 voerde Suzanne het Andante e Rondo Ungarese voor fagot en orkest van C.M. von Weber uit met Harmonie Sint Jan uit Wierden.

2019-10-6 Grote Kerk Groede - foto Suzan

In 2023 is Suzanne wederom verschillende malen als solist te horen: in januari tijdens het Nieuwjaarsconcert van Ars Musica te Dordrecht, in in juni 2023 in het Konzertstück voor fagot en orkest van de Zweedse componist Berwald, uitgevoerd met het VUSO-orkest in Utrecht en op zaterdag 18 november wederom in het Agnus Dei van Hovland, ditmaal in samenwerking met het koor Concordia uit Leeuwarden.

Suzanne is inmiddels een veelgevraagd remplaçant bij de Nederlandse professionele orkesten. Zo remplaceerde zij sinds september 2015 diverse keren bij het Radio Filharmonisch Orkest (RFO), bij het Nederlands Philharmonisch Orkest (Nedpho), bij het Noord Nederlands Orkest (NNO), bij het Orkest van het Oosten (OvhO) en bij Philharmonie Zuid Nederland (PhZN). Hiernaast was Suzanne gedurende de seizoenen 2016-2017 en 2017-2018 de fagottist van het JongNBE, het ensemble bestaande uit tien jonge professionele musici, dat de 'kweekvijver' vormt van het Nederlands BlazersEnsemble (NBE). Verder is zij als eerste fagottist verbonden aan het professionele orkest Ars Musica en speelt zij geregeld in orkest- en ensembleverband met diverse andere professionele gezelschappen. 

Eerder speelde Suzanne in talloze jeugd- en studentenorkesten, waaronder het Jeugdorkest Nederland (JON), het Nationaal Jeugdorkest (NJO), het Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko) en de conservatoriumorkesten van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Groningen.

 

Daarnaast speelde Suzanne in verschillende kamermuziekensembles met andere musici van Nederlandse conservatoria en voerde in diverse samenstellingen talloze kamermuziekwerken uit. In 2014 richtte zij met vier andere enthousiaste, pas afgestudeerde musici 'Ensemble de Nootzaak' op, waarmee zij door het hele land regelmatig concerten geeft en onder meer op het Grachtenfestival Amsterdam en op Radio 4 te horen was.

Sinds seizoen 2014-2015 is Suzanne naast haar werk als uitvoerend fagottist ook als fagotdocent verbonden aan de muziekschool in Hengelo (Oyfo Muziek) en aan de Kaliber Kunstenschool. Sinds 2016 geeft Suzanne tevens fagotles in Amsterdam en is zij aangesloten bij het Muziekdocentencollectief Amsterdam (MdcA). Ook is zij sinds 2016 als bijvakdocent fagot verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Zie de contactpagina van deze website voor meer informatie en contactgegevens.

 

Naast haar opleiding aan het conservatorium studeerde Suzanne Natuur- en Sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht. In 2014  behaalde zij daar haar bachelordiploma.

In het seizoen 2012-2013 bekleedde Suzanne een bestuursfunctie bij het Utrechtsch Studenten Concert. Sinds februari 2015 is zij secretaris van het Fagotnetwerk (www.fagotnetwerk.org) en sinds mei 2023 tevens van het Muziekdocentencollectief Amsterdam (www.muziekdocenten.amsterdam). In de periode 2018-2022 was Suzanne daarnaast voorzitter van de stichting Nederlands Symfonie Project en van 2019-2022 ook penningmeester van de stichting MusiCares per la Musica.

bottom of page